Amsterdam Gay Pride 2018

Canal Parade - Amsterdam Gay Pride 2018De Gay Pride Amsterdam is een feestelijk evenement met een homocultureel karakter, met de botenparade als hoogtepunt. De Amsterdam Gay Pride wordt sinds 1996 jaarlijks in het eerste weekend van augustus gehouden in de binnenstad van Amsterdam. In 2017 is de Canal Parade begonnen in de Oosterdok en geëindigd in het Westerdok. Dit was de omgekeerde route van de eerdere edities.

In vele andere delen van de wereld is de Gay Pride van oorsprong in een demonstratief protestkarakter. In Amsterdam is dit niet echter niet het geval. Nederland heeft daarvoor namelijk de jaarlijkse Roze Zaterdag, die meestal eind juni/begin juli in een Nederlandse stad plaatsvindt. De Gay Pride botenparade zal op in 2018 op zaterdag 4 augustus zijn.

Informatie over de Gay Pride Canal Parade

Route of Amsterdam Gay Pride Canal ParadeDe Amsterdam Gay Pride Canal Parade is een bonte stoet van ongeveer 80 boten. Zoals eerder is genoemd is sinds 2017 de route omgedraaid. De Canal Parade vaarde namelijk in 2017 via het Oosterdok, naar Oudeschans, Zwanenburgwal, Amstel, Prinsengracht naar het Westerdok. De eerste boten zullen een uur na vertrek bij het Westerdok aankomen.

De tocht die de parade maakt door de Amsterdamse grachten worden jaarlijks bezocht door honderdduizenden bezoekers. Daarmee behoort de Amsterdam Gay Pride Canal Parade tot een van de drukst bezochte evenementen van Nederland.

Plekken om de parade te bekijken

Spots to See the Canal Parade - Gay Pride AmsterdamDe populairste plekken om de parade te bekijken is op de Prinsengracht, Magere Brug of bij de Amstel. Aangezien de route van de canal parade vele kilometers lang is, zijn er maar een paar goede plekken om de parade te zien. Het leukst is om op een brug te kijken, maar die staan meestal al vele uren voor de parade begint al vol. Mogelijk is ook om zelf een boot in de grachten te leggen, voor de parade van start gaat. Of om een boot te huren in Amsterdam, zoals bijvoorbeeld de “Ivan Frank Sloep”. Boten kunnen als de parade langs is geweest achter de parade aanvaren.

Meevaren met de Canal Pride

Canal Parade - Amsterdam Gay Pride 2018Rond maart zal de lijst met boten die meevaren bekend worden gemaakt. Om mee te willen varen met de botenparade moet dat voor februari via de website van de organisatie aangegeven worden. De Gay Pride organisatie selecteert ongeveer 80 boten uit de aanmeldingen. Alleen deze boten mogen de parade varen.

De meeste boten die mee doen tijdens de parade zijn boten van grote bedrijven. Zij nemen hun personeel, vrienden of relaties mee op de boot. Bekende bedrijven die mee doen met de parade zijn: Vodafone, Google, Uber, Philips, Rabobank, ING Bank en luchthaven Schiphol.